středa 31. října 2012

Daňčí hřbet se šípkovou. A taky se zelím....

Daňčí hřbet se šípkovou omáčkou

Špecle (kupované, chlazené) - 100 g - 618 kJ
Daňčí hřbet - 140 g - 630 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Cibule (šalotka) - 25 g - 44 kJ
Celer bulva - 30 g - 52 kJ
Mrkev - 30 g - 52 kJ
Šípkový džem - 10 g (malá KL) - 100 kJ
Rajčatový protlak - malá KL - 45 kJ
Hovězí vývar - 2 dcl - 40 kJ
Sůl, pepř, bobkový list, nové koření

Celkem 1 697 kJ

Cibuli, celer a mrkev nakrájíme na co nejmenší kostičky a dáme opékat na pánev. Až budou lehce opečené, stáhneme ke kraji pánve dáme doprostřed zatáhnout osolené a opepřené maso (z každé strany asi 30 sekund). Potom maso přendáme do pekáčku a dopékáme v troubě 9-10 minut na 180 st. C. Zeleninu ještě chvilku opékáme a pak přidáme lžičku rajčatového protlaku, nové koření, bobkový list a hovězí vývar. Zredukujeme asi  na polovinu, přidáme lžičku šípkového džemu. Vyndáme tvrdé koření a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Chlazené špecle povaříme cca 1 minutu v osolené vodě.



Daňčí hřbet se zelím a špeclemi

Špecle (kupované, chlazené) - 100 g - 618 kJ
Daňčí hřbet - 150 g - 675 kJ
Olivový olej - 3 g - 116
Hladká mouka - 3 g (cca půl KL) - 45 kJ
Cibule - 30 g - 52 kJ
Červené sterilované zelí - 150 g - 187 kJ
Sůl, pepř, mletý kmín, sladidlo stevie

Celkem 1 693 kJ

Do kastrůlku dáme zelí, podlijme vodou a dusíme 15 až 20 minut. Na pánev dáme opékat cibuli až bude do zlatova, stáhneme ke straně a zatáhneme ochucené dančí maso (30 s z každé strany) a dáme ho dotáhnout do trouby (9-10 minut, 180 st. C). Přípečky na pánvi deglazujeme asi panákem vody, částečne vyvaříme a zahustíme trochu mouky. Necháme provařit a přelijme i s cibulí k zelí. Ještě několik minut podusíme a pokud je zelí moc kyselé, můžeme lehce přisladit sladidlem ze stévie. Podáváme s bramborem nebo špeclemi.


Žádné komentáře: