úterý 6. září 2011

Kuře s vinnou omáčkou a artyčoky

Kuřecí prso - 150 g - 645 kJ
Bílé víno - 0,5 dl - 110 kJ
Smetana na vaření - 30 g - 174 kJ
Šťáva z 1/3 limety - 30 kJ
Olivový olej - 6 g - 232 kJ
Očištěné artyčoky - 180 g - 301 kJ
Česnek - 1 větší stroužek - 40 kJ
Sůl, pepř, petržel (může být i sušená)

Celkem 1 532 kJ

Artyčoky pečlivě očistíme (je potřeba počítat s tím, že odpad je více než 50 %) a nakrájíme na klínky. Na pánvi rozehřejeme půlku oleje, vhodíme nahrubo rozmáčklý stroužek česneku a opečeme artyčoky. Pak podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou 10 minut. Přisypeme petržel, osolíme a dusíme dalších 10 minut.
Na druhé půlce oleje opečeme osolené a opepřené kuřecí prso. Až bude mít barvu, podlijeme panákem bílého vína a vymačkáme třetinu limety. Dusíme až bude kuře skoro hotové (případně doplníme trochu vody), a pak zalijeme smetanou (Cremfine) a přidáme rozmačkaný česnek od artyčoků. Přisypeme petržel a necháme mírně zredukovat.

Žádné komentáře: