čtvrtek 9. května 2013

Steak z roštěné a caponata

Olivový olej - 5 g - 190 kJ
Cibule - 40 g - 70 kJ
Řapíkatý celer - 40 g - 56 kJ
Lilek - 120 g - 139 kJ
Rajčata - 200 g - 200 kJ
Česnek - 1 stroužek - 30 kJ
Černé olivy - 20 g - 130 kJ
Kapary - 20 g - 20 kJ
Vinný ocet - 1 KL - 15 kJ
Hovězí roštěná - 140 g - 728 kJ
Bílý jogurt - 45 g - 117 kJ
Sůl, pepř, čerstvá bazalka, rozmarýn, a listová petržel

Celkem 1 695 kJ

Na pánev nalijeme lžičku oleje a dáme opékat cibuli nakrájenou na klínky a řapíkatý celer na plátky. Po pár minutách přidáme na kousky nakrájený lilek a opékáme, dokud nedostane barvu. Potom přihodíme nakrájený česnek, olivy a cca 2/3 kaparů. Chvilku restujeme a nasypeme narájená rajčata. Dusíme na střední plamen asi 10 minut. Na konci opepříme, dosolíme, přisypeme nasekanou listovou petržel a okyselíme cca lžičkou vinného octa. Steak z roštěné (dobré je použít vyzrálé maso) osolíme, opepříme, posypeme nasekaným rozmarýnem a lehce potřeme olejem. Opékáme na rozpálené pánvi cca 1,5 minuty z každé strany (podle tloušťky steaku a požadovaném propečení) a pak vyndáme a necháme 3-4 minuty odpočinout pod alobalem. Ke steaku uděláme rychlou jogurtovou omáčku - zbytek kaparů nasekáme, přidáme bazalku, velkou lžíci bílého jogurtu a dochutíme solí a pepřem.


Žádné komentáře: