sobota 12. května 2012

Paštika ze štiky

aneb jubilejní 100. příspěvek, takže něco trochu speciálního. Ona je to spíše terina, ale název zní lépe...

Štika - 100 g - 360 kJ
Polotučný tvaroh - 60 g - 235 kJ
Měkký tvaroh - 30 g - 82 kJ
Želatina - 4 g - 58 kJ
Light tyrolská šunka - 20 g - 128 kJ
Parmezán - 10 g - 160 kJ
Kyselé okurky - 40 g - 40 kJ
Trocha zeleného salátu (rukola, baby špenát) - 50 kJ
Olivový olej - 2 g - 76 kJ
Citronová šťáva - KL - 15 kJ
Pečivo - 45 g - 450 kJ
Sůl, pepř, pažitka, zelenina na vývar (mrkev, řapík, cibule, petržel)

Celkem 1 654 kJ

Do studené osolené vody dáme vařit zeleninu. Přivedeme k varu, necháme asi 5 minut vařit a pak vhodíme kus štiky i s ploutvemi a kůží (ideálně nějakou horší část, např. ocasní). Vaříme asi 10 minut a pak rybu vyndáme, necháme vychladnout a obereme pečlivě maso, aby nezůstaly žádné kosti. Z vývaru odebereme asi 4 lžíce, zahřejeme ho a zamícháme želatinu, až se rozpustí. V míse smícháme kusy rybího masa, oba druhy tvarohu, nastrouhaný parmezán a na drobno nakrájené okurky a pažitku. Osolíme, opeříme a nalijeme rozpuštěnou želatinu. Dobře promícháme. Formu vyložíme potravinovou fólií a plátky tyrolské šunky. Nalijeme směs a necháme alespoň 12 hodin vychladit. Podáváme s opečeným pečivem a salátem, který jsme zalili trochou oleje a citrónové štávy a osolili hrubou mořskou solí.

Žádné komentáře: