úterý 17. dubna 2012

Tataki z tuňáka, okurkový salát s wasabi

Čerstvý tuňák - 140 g - 644 kJ
Olivový olej - 4 g - 155 kJ
Sezamové semínko - 7 g - 175 kJ
Sojová omáčka - 60 kJ
Okurka - 200 g - 134 kJ
Majonéza Yofresh - 12 g (KL) - 144 kJ
Choceňský jogurt - 25 g - 125 kJ
Houby shitake - 60 g - 60 kJ
Česnek - 1 stroužek - 30 kJ
Nakládáný zázvor - 40 g - 90 kJ
Sůl, bílý pepř, wasabi prášek

Celkem 1 617 kJ

Z tuňáka odřízneme špalíček a obalíme ho v sezamovém semínku. Na pánvi rozpálíme olej a tuňáka z každé strany cca 30 sekund opečeme. Vyjmeme ho a naložíme na 1,5 až 2 hodiny do sojové omáčky a necháme v lednici (během marinování několikrát otočíme). Do pánve po tuňákovi dáme houby shitake a chvíli zprudka opečeme, až změknou a zmenší objem. Okurku oloupeme, vyndáme jadřince a pak ji nakrájíme nebo nastrouháme na tenké julienne a lehce osolíme. Necháme chvíli působit a důkladně z ní vymačkáme vodu. Smícháme s houbami, česnekem utřeným se solí, jogurtem a lžičkou majonézy. Dochutíme bílým pepřem a přidáme wasabi prášek podle chuti. Tuňáka nakrájíme na plátky a podáváme se salátem a marinovaným zázvorem.

Žádné komentáře: