úterý 13. prosince 2011

Pórková polévka s kuřetem a žampiony

Kuřecí prsa - 120 g - 516 kJ
Pórek - 110 g - 193 kJ
Celer bulva - 50 g - 93 kJ
Žampiony - 100 g - 120 kJ
Jablko (např. Granny Smith) - 50 g - 128 kJ
Smetana (12%) - 50 g - 290 kJ
Máslo - 5 g - 150 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Jablečný ocet - 1,5 lžíce - 30 kJ
Sůl, pepř, čerstvý tymián

Celkem 1 636 kJ

Kuřecí prsa překrojíme napůl a dáme vařit do mírně osolené studené vody. Vaříme asi 15 minut, abysme dostali vývar, během vaření odebíráme pěnu z hladiny. Pak maso vyndáme, zabalíme do alobalu a necháme vývar odstát. Můžeme přecedit přes jemné sítko.
V hrnci rozpustíme máslo a olej, přihodíme na drobno nakrájený celer a pórek, a na středním plameni opékáme za občasného míchání asi 8-10 minut, aby zelenina změkla, ale nezhnědla. Potom přidáme nakrájemé žampiony a jablko, opékáme dalších několik minut a vše zalijeme vývarem z kuřete a smetanou. Ochutíme jablečným octem a tymiánem. Vaříme cca 20 minut. Nakonec polévku rozmixujeme ponorným mixérem (stačí nahrubo pro zahuštění, není potřeba dělat krém), vložíme natrhané kuřecí prso a dosolíme a opepříme.

Žádné komentáře: