neděle 22. července 2012

Salát Imam Bayildi (Imám omdlel)

Lilek - 220 g - 255 kJ
Rajčata - 160 g - 160 kJ
Červená cibule - 80 g - 140 kJ
Třtinový cukr - 7 g (KL) - 118 kJ
Olivový olej - 10 g - 388 kJ
Kuřecí prsa - 120 g - 516 kJ
Česnek - 2 stroužky - 50 kJ
Citronová šťáva - 2 PL - 60 kJ
Sůl, pepř, citronová kůra, skořice v celku, kopr, oregano, čerstvá petržel
Kořenová zelenina na vývar

Celkem 1 687 kJ

Lilek nakrájíme podélně na cca 3 mm tenké plátky, osolíme a necháme vypotit. Osušíme, potřeme trochou oleje a na velké pánvi opečeme. Lilky je potřeba udělat důkladně, aby se skoro rozpadaly. Pak je vyndáme stranou a na pánev přidáme lžičku oleje. Na něm orestujeme na kolečka nakrájenou červenou cibuli, potom nakrájený česnek a rajčata, která jsme olupali a zbavili semínek. Až bude vše opečené, vrátíme zpět lilky a zasypeme lžičkou cukru. Necháme zkaramelizovat. Přidáme nasekanou čerstvou hladkolistou petržel, sušený nebo čerstvý kopr a oregano. Také přidáme kousek skořice vcelku. Pak zakápneme šťávou z 1/2 citronu. Nakonec přidáme na kousky nakrájené kuřecí prso, které jsme uvařili ve vodě, nebo ve vývaru z kořenové zeleniny (případně upekli v troubě). Přendáme do misky, nastrouháme trochu citronové kůry, zalijeme lžickou oleje, promícháme a necháme v lednici alespoň 6 hodin uležet. Před podáváním odstraníme skořici.

Žádné komentáře: