pátek 26. července 2013

Syrečková pomazánka

Olomoucké tvarůžky - 70 g - 371 kJ
Sýr cottage - 150 g - 656 kJ
Červená paprika - 60 g - 72 kJ
Citronová šťáva - cca 1/2 lžíce - 15 kJ
Dijonská hořčice - 1 KL - 40 kJ
Pečivo - 50 g - 500 kJ
Pepř, pažitka

Celkem 1 654 kJ

Nastrouháme tvarůžky, přidáme cottage a na jemno nakrájenou pažitku a papriku. Dochutíme citronovou šťávou, hořčicí a řádně opepříme.


úterý 23. července 2013

Pórkový koláč

Těsto Feuille de brick - 2 plátky - 300 kJ
Vejce - 1 kus - 360 kJ
Pórek - 100 g - 175 kJ
Cibule - 50 g - 88 kJ
Nízkotučný tvaroh - 140 g - 374 kJ
Parmezán - 10 g - 160 kJ
Kvalitní šunka - 50 g - 210 kJ
Sůl, pepř

Celkem 1 667 kJ

2 plátky těsta "Feiulles de brick" (k dostání např. zde) ořízeme na průměr o 7-8 cm větší než je forma. Potřeme je zlehka rozšlehaným vejcem, vložíme do formy a zahneme okraje do stran. Posypeme nakrájenou cibulí, pórkem, který jsme spařili ve vařicí vodě, a proložíme nakrájenou šunkou. Zalijeme směsí z rozšlehaného vejce, tvarohu a nastrouhaného parmezánu (+ sůl a pepř). Lehce vidličkou několikrát prohrábneme, aby se směs dostala i do spodních vrstev. Osolíme a opepříme. Pečeme ve vyhřáté troubě v režimu horký vzduch 35-40 minut při 180 st. C.

sobota 20. července 2013

Gazpacho a toasty zapečené se sýrem

Rajčata - 300 g - 300 kJ
Salátová okurka - 100 g  - 67 kJ
Červená paprika - 50 g - 60 kJ
Jarní cibulka - 35 g - 50 kJ
Česnek - 2 stroužky - 60 kJ
Olivový olej - 5 g - 190 kJ
Pečivo - 50 g - 500 kJ
Sýr Madeland (30%) - 35 g - 385 kJ
Aceto balsamico - 1 lžíce - 30 kJ
Citronová šťáva - 1 lžíce - 20 kJ
Sůl, pepř, čerstvá bazalka

Celkem 1 662 kJ

Rajčata spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Společně s okurkou, paprikou a cibulkou nakrájíme na malé kostičky. Posolíme, opepříme, zakápneme citronovou štávou a balsamicem, a promícháme. Přibližně 2/3 směsi pak rozmixujeme do hladka, s přidáním oleje a česneku. Vrátíme zpět k nakrájené zelenině (můžeme propasírovat přes sítko) a dáme na minimálně 2 hodiny vychladit. Před podáváním případně doplníme sůl a pepř, a nasekáme bazalku. Housku / chleba nakrájíme na plátky, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby.


středa 17. července 2013

Karbanátky plněné fetou, tzatziky

Hovězí roštěná - 150 g - 780 kJ
Sýr Feta - 30 g - 321 kJ
Salátová okurka - 200 g - 134 kJ
Bilý jogurt - 70 g - 182 kJ
Nízkotučný tvaroh - 50 g - 135 kJ
Česnek - 1 stroužek - 30 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Sůl, pepř, tymián, kopr

Celkem 1 698 kJ

Libové hovězí maso umeleme, dobře osolíme a opepříme. Přidáme lístky tymiánu a dobře propracujeme. Z Fety ukrojíme 2 kousky a zabalíme je do umletého masa. Pečeme v troubě rozehřáté na 210 st. C asi 10 minut. Okurku nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme, necháme chvíli odležet a pak z ní důkladně vymačkáme přebytečnou vodu. Smícháme s tvarohem a jogurtem, stroužkem česneku utřeným se solí a dochutíme pepřem, solí a nasekaným (nebo sušeným) koprem. Zakápneme olivovým olejem.

neděle 14. července 2013

Tvarohový krém s jahodami

Žloutky - 2 ks - 540 kJ
Nizkotučný tvaroh - 250 g - 690 kJ
Jahody - 120 g - 216 kJ
Sladidlo Cukren - 10 g - 160 kJ
Kakaový prášek na posypání - 25 kJ

Celkem 1 631 kJ

Oddělíme 2 žloutky a dáme do misky. Přisypeme cca 2 lžičky sladidla a vyšleháme. Potom přidáme vaničku tvarohu a společně opět vyšleháme. Do misek nakrájíme na kousky jahody, přelijeme krémem a dáme na cca 2 hodiny vychladit do lednice. Před podáváním posypeme kakaovým práškem.

sobota 13. července 2013

Salát s chřestem, avokádem a tuňákem

Chřest - 200 g - 218 kJ
Tuňák v oleji - 60 g - 350 kJ
Vejce - 1 ks - 360
Avokádo - cca 1/2 (60 g) - 402 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Hořčice - cca 1/2 lžičky - 30 kJ
Citronová šťáva - 2 lžíce - 40 kJ
Bilý jogurt - 40 g - 104 kJ
Sůl, pepř, čerstvá bazalka a listová petržel

Celkem 1 622 kJ

Do ocitronované a osolené vody dáme na 2-3 minuty povařit stonky zeleného chřestu a ihned zchladíme v ledové vodě. Osušíme a smícháme s tuňákem z plechovky, ze kterého jsme slili olej, a nakrájeným avokádem. Zálivku umixujeme z asi hrsti čerstvých bylinek (petržel, bazalka), olivového oleje, citronové štávy, bílého jogurtu a hořčice. Osolíme a opepříme. Navrch salátu položíme ztracené vejce (pokud se povede) nebo alespoň vejce s tekutým žloutkem (vejce dáme vařit na 8 minut do již vařící se vody).

čtvrtek 11. července 2013

Kuřecí s rajčaty a fazolemi

Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Kuřecí prso - 140 g - 602 kJ
Sušená šunka - 15 g - 150 kJ
Rajčata - 250 g - 250 kJ
Cibule - 35 g - 60 kJ
Bílé víno - 40 ml - 88 kJ
Fazole bílé konzervované - 110 g - 418 kJ
Sůl, pepř, tymán a rozmarýn

Celkem 1 684 kJ

Na oleji orestujeme cibuli, nakrájenou parmskou nebo tyrolskou šunku a vetší kousky kuřete. Pak přidáme nakrájená rajčata a zalijeme panákem bílého vína. Ochutíme solí, pepřem, tymiánem a rozmarýnem. Dusíme asi 20 minut. Přidáme konzervované bílé fazole a necháme prohřát.

pondělí 8. července 2013

Panzanella

Kuřecí prso - 130 g - 559 kJ
Pečivo - 50 g - 500 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Rajčata - 350 g - 350 kJ
Kapary - 10 g - 10 kJ
Česnek - 2 stroužky - 60 kJ
Aceto balsamico - 1 lžíce - 30 kJ
Sůl, pepř, chilli paprička, fenyklová semínka, rozmarýn, čerstvá bazalka

Celkem 1 625 kJ

Kuřecí prso rozřízneme podélně napůl, aby se rychleji propeklo, osolíme, opepříme a obalíme v nasekaném rozmarýnu. Chleba nebo dalamánek natrháme na větší kusy, zakápnme lžičkou oleje a posypeme nadrcenými fenkylovými semínky. Na pečící papír položíme kuře a chleba a pečeme 7-8 minut při 180 st. C. Rajčata nakrájíme na kusy, přidáme česnek utřený se solí, nasekané kapary a asi 1/3 chilli papričky, zalijeme lžící balsamica a lehce posolíme, aby rajčata pustila šťávu. Necháme asi 10 minut odstát a pak přidáme nasekanou bazalku. Až bude udělané kuře, nakrájíme ho na kousky a smícháme s rajčaty. Přidáme také opečený chleba a zamícháme, aby nasákl šťávu z rajčat. Ihned podáváme, aby zbytečně nerozměkl. (Vše je potřeba solit opatrně, aby ve finále společně s kapary nebyl salát přesolený.)