středa 30. května 2012

Tatarák "Z Kopce"

Hovězí svíčková - 130 g - 754 kJ
Okurky Cornichon - 10 g - 10 kJ
Kapary - 10 g - 10 kJ
Malá šalotka - 8 g - 14 kJ
Parmezán - 5 g - 81 kJ
Worcestrová omáčka - 1,5 KL - 33 kJ
Tabasco - menší KL - 5 kJ
Dijonská hořčice - KL - 40 kJ
Kečup - KL - 35 kJ
Majonéza Yofresh - KL - 130 kJ
Brambory - 150 g - 496 kJ
Olivový olej - 2 g - 76 kJ
Sůl, pepř, čerstvý rozmarýn a bazalka

Celkem 1 684 kJ

Maso nameleme nebo naškrábeme na jemno. Okurky, kapary, šalotku a bylinky nakrájíme na velmi jemné kousky. Parmezán nastrouháme. Vše důkladně promícháme se lžičkou hořčice, kečupu a majonézy. Ochutíme solí, pepřem, worcestrovou omáčkou a trochou tabasca podle chuti. Brambory předvaříme ve slupce v osolené vodě, oloupeme, potřeme trochou oleje a dopečeme v troubě dozlatova.

úterý 22. května 2012

Štika dušená s rajčaty

Štika - 160 g - 576 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Rajčata - 140 g - 140 kJ
Řapíkatý celer - 20 - 28 kJ
Mrkev - 25 g - 43 kJ
Šalotka - 20 g - 35 kJ
Rybí nebo zeleninový vývar - 7 cl - 20 kJ
Zakysaná smetana (11 %) - 35 g - 201 kJ
Rýže - 35 g - 525 kJ
Sůl, pepř, čerstvá bazalka

Celkem 1 684 kJ

Kousek mrkve, řapíkatého celeru a malou šalotku nakrájíme na co nejmenší kostičky. Opečeme na oleji, přidáme nakrájená rajčata (můžeme, ale nemusíme oloupat) a zakysanou smetanu. Zalijeme asi jedním a půl panákem vývaru a vložíme do omáčky ochucené filety ze štiky. Dusíme asi 10 minut až bude ryba hotová. Nakonec nakrájíme na jemno bazalku a dáme do omáčky.

sobota 19. května 2012

Štika, lehký bramborový salát

Štika - 170 g - 612 kJ
Máslo - 5 g - 150 kJ
Brambory - 150 g - 496 kJ
Kyselé okurky - 50 g - 50 kJ
Červená cibule - 35 g - 61 kJ
Sterilovaná kukuřice (Bonduelle) - 35 g - 108 kJ
Dijonská hořčice - plná KL - 55 kJ
Bílý jogurt - 35 g - 91 kJ
Sůl, pepř, pažitka

Celkem 1 623 kJ

Brambory uvaříme ve šlupce a oloupeme. Salát smícháme z nakrájených brambor, cibule a okurek. Přidáme kukuřici, pažitku a spojíme jogurtem a lžičkou hořčice. Důkladně osolíme a opepříme, zamícháme a necháme vychladit. Filety ze štiky očistíme od šupin, ochutíme solí a pepřem, a opečeme na másle.

středa 16. května 2012

Polévka ze zeleného chřestu s kozím sýrem

Zelený chřest - 220 g - 240 kJ
Olivový olej - 5 g - 195 kJ
Šalotka - 40 g - 70 kJ
Jarní cibulka - 40 g - 56 kJ
Česnek - 2 stroužky - 60 kJ
Smetana na vaření (12%) - 30 g - 174 kJ
Zeleninový vývar - 400 ml - 55 kJ
Čerstvý kozí sýr - 50 g - 523 kJ
Light tyrolská šunka - 30 g - 191 kJ
Sůl, pepř

Celkem 1 564 kJ

V hrnci na oleji opečeme nakrájenou šalotku, česnek a jarní cibulku. Přidáme na kusy nakrájené stonky zeleného chřestu, několik jich ale zatím necháme mimo. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme cca 15 minut. Na pánvi potřené olejem opražíme na kousky nakrájenou tyrolskou šunku. Vyndáme stranou a přípečky deglazujeme vývarem z polévky a nalijeme zpět. Cca 3-4 minuty před dovařením polévky přidáme zbylé stonky chřestu. Pak je opět vydáme, rozdrobíme kozí sýr a polévku rozmixujeme. Vlijeme smetanu a provaříme. Podáváme s nakrájeným chřestem a posypané vypraženou šunkou.

pondělí 14. května 2012

Fideua

Čerstvá oliheň (kalamáry) - 100 g - 288 kJ
Krevety - 3 větší kousky - 80 g - 248 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Polévkové nudle - 55 g - 814 kJ
Rajčata - 100 g - 100 kJ
Šalotka - 30 g - 52 kJ
Česnek - 1 stroužek - 30 kJ
Silný rybí vývar - 150 ml - 20 kJ
Sůl, bílý pepř

Celkem 1 668 kJ

Na olivovém oleji velmi zprudka opečeme nakrájenou oliheň a neoloupané krevety, čerstvé nebo předvařené. Osolíme a lehce opepříme. Po 1,5 až 2 minutách je vydáme stranou a na pánev dáme na jemno nakrájenou šalotku a pár minut restujeme. Pak přidáme rajčata, které jsme nastrouhali na hrubém stuhadle (šlupka pryč) a cca 5 minut pod pokličkou opékáme. Potom nasypeme česnek a syrové tenké polévkové nudle. Zalijeme asi 1,5 dcl rybího vývaru, promícháme, vrátíme zpátky krevety a kalamáry a prováříme, dokud nebudou nudle udělané (asi 4 minuty).

sobota 12. května 2012

Paštika ze štiky

aneb jubilejní 100. příspěvek, takže něco trochu speciálního. Ona je to spíše terina, ale název zní lépe...

Štika - 100 g - 360 kJ
Polotučný tvaroh - 60 g - 235 kJ
Měkký tvaroh - 30 g - 82 kJ
Želatina - 4 g - 58 kJ
Light tyrolská šunka - 20 g - 128 kJ
Parmezán - 10 g - 160 kJ
Kyselé okurky - 40 g - 40 kJ
Trocha zeleného salátu (rukola, baby špenát) - 50 kJ
Olivový olej - 2 g - 76 kJ
Citronová šťáva - KL - 15 kJ
Pečivo - 45 g - 450 kJ
Sůl, pepř, pažitka, zelenina na vývar (mrkev, řapík, cibule, petržel)

Celkem 1 654 kJ

Do studené osolené vody dáme vařit zeleninu. Přivedeme k varu, necháme asi 5 minut vařit a pak vhodíme kus štiky i s ploutvemi a kůží (ideálně nějakou horší část, např. ocasní). Vaříme asi 10 minut a pak rybu vyndáme, necháme vychladnout a obereme pečlivě maso, aby nezůstaly žádné kosti. Z vývaru odebereme asi 4 lžíce, zahřejeme ho a zamícháme želatinu, až se rozpustí. V míse smícháme kusy rybího masa, oba druhy tvarohu, nastrouhaný parmezán a na drobno nakrájené okurky a pažitku. Osolíme, opeříme a nalijeme rozpuštěnou želatinu. Dobře promícháme. Formu vyložíme potravinovou fólií a plátky tyrolské šunky. Nalijeme směs a necháme alespoň 12 hodin vychladit. Podáváme s opečeným pečivem a salátem, který jsme zalili trochou oleje a citrónové štávy a osolili hrubou mořskou solí.

pátek 11. května 2012

Kuře pečené s lilkem, paprikou a žampiony

Lilek - 150 g - 174 kJ
Červená paprika - 140 g - 168 kJ
Žampiony - 150 g - 180 kJ
Kuřecí prsa - 140 g - 602 kJ
Olivový olej - 6 g - 232 kJ
Bílý jogurt (Hollandia) - 90 g - 234 kJ
Česnek - větší stroužek - 35 kJ
Kapary - 25 g - 25 kJ
Hrubá mořská sůl, pepř, čerstvý rozmarýn a bazalka

Celkem 1 650 kJ

Zeleninu a žampiony nakrájíme na větší kusy, zalijeme olejem, posypeme solí, dáme do většího pekáče, aby kousky nebyly namačkané na sobě a dobře přomícháme. Přidáme několik větviček čerstvého rozmarýnu. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 st. C. Pečeme 15 minut, pak k zelenině přidáme kuřecí prso vcelku (sůl, pepř, rozmarýn) a pečeme dalších cca 18 minut. Ke konci pečení promícháme zeleninu a kuře otočíme. Podáváme s dipem, do kterého namícháme bílý jogurt, česnek utřený se solí, kapary, čerstvou bazalku a pepř.

úterý 8. května 2012

Krémová chřestová polévka, mořský vlk

Bílý chřest - 200 g - 218 kJ
Brambory - 100 g - 330 kJ
Olivový olej - 4 g - 155 kJ
Šalotka - 25 g - 45 kJ
Smetana na vaření (12%) - 40 g - 232 kJ
Zeleninový vývar - 400 ml - 55 kJ
Máslo - 5 g - 150 kJ
Mořský vlk - 100 g - 409 kJ
Sůl, bílý pepř, čerstvá bazalka

Celkem 1594 kJ

V hrnci na oleji opečeme šalotku, pak bílý chřest nakrájený na větší kusy a na kostičky nakrájenou bramboru. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme cca 15 minut. Potom polévku rozmixujeme na krém a zjemníme smetanou. Krátce prohřejeme. Osolíme a opeříme dle chuti a přidáme několik na hrubo natrhaných lístků čerstvé bazalky. Podáváme spolu s kousky mořského vlka opečenými na másle.

pondělí 7. května 2012

Vanilkový puding s rebarborou

Polotučné mléko - 270 ml - 513 kJ
Pudingový prášek (vanilkový) - půl pytlíku - 18 g - 262 kJ
Ricotta - 70 g - 406 kJ
Rebarbora - 150 g - 126 kJ
Sladidlo Cukren - 12 g - 192 kJ
Čokoláda (70%) - 6 g - 133 kJ
Želatina - 2 g - 30 kJ
Vanilkový lusk

Celkem 1 662 kJ

Vanilkový lusk rozřízneme a vyškrábneme semínka. V troše mléka rozmícháme pudingový prášek a 2/3 sladidla. Dáme ohřívat zbytek mléka, spolu se semínky a prázdým luskem. Až bude těsně před varem, vyndáme vanilkový lusk a vlijeme rozmíchaný pudingový prášek. Za stálého míchání necháme projít 1 až 2 minuty varem. Potom sundáme z plotny a zamícháme ricottu. Rebarboru nakrájíme na drobné kousky a v kastrůlku ji se lžící vody pomalu dusíme. Až bude částečně rozvařená, přidáme zbytek sladidla a špetku želatiny. Sesadíme spolu s pundigem do sklenic / mističek a dáme důkladně vychladit. Nakonec posypeme trochou nastrouhané čokolády.

sobota 5. května 2012

Těstovinový salát

Cherry rajčata - 200 g - 200 kJ
Tuňák v oleji - 60 g - 350 kJ
Těstoviny - 60 g - 888 kJ
Smetanový bílý jogurt - 40 g - 200 kJ
Česnek - menší stroužek - 25 kJ
Jarní cibulka - 25 g - 35 kJ
Sůl, pepř, čerstvá bazalka

Celkem 1 698 kJ

Z konzervy tuňáka v oleji slijeme olej a pak ji smícháme s nakrájenými cherry rajčaty, jarní cibulkou a uvařenými těstovinami. Česnek utřeme se solí a přidáme do salátu. Spojíme lžící jogurtu a dobře promícháme. Ochutíme solí, pepřem a na jemno nakrájenou čerstvou bazalkou a dobře vychladíme.

středa 2. května 2012

Chřestový koláč

Těsto Feuille de brick - 2 plátky - 300 kJ
Vejce - 1 větší kus - 420 kJ
Tvaroh polotučný - 150 g - 590 kJ
Zelený chřest - 100 g - 109 kJ
Parmezán - 15 g - 240 kJ
Sůl, pepř

Celkem 1 659 kJ

2 plátky těsta "Feuille de brick" (k dostání v arabských prodejnách) zlehka potřeme rozšlehaným vejcem, aby šly lépe tvarovat, vložíme do dortové formy bez dna (zde použita forma o průměru 16 cm) a zahneme do stran. Položíme na pekáč s pečícím papírem. Zbylé vejce smícháme s polotučným tvarohem, solí, pepřem a nastrouhaným parmezánem a nalijeme do formy s těstem. Nakonec navrch rozložíme tenké stonky chřestu. Pečeme v troubě na 160 st. C asi 20 minut. Před podáváním necháme trochu vychladnout.