pátek 9. března 2012

Špenátové cannelloni s rajčatovou omáčkou

Hladká mouka - 33 g - 494 kJ
Vejce - 1/3 - 120 kJ
Špenát bonduelle - 110 g - 151 kJ
Ricotta - 50 g - 294 kJ
Parmezán - 15 g - 247 kJ
Máslo - 4 g - 120 kJ
Sterilovaná rajčata - 170 g - 170 kJ
Česnek - menší stroužek - 25 kJ
Červená řepa - 15 g - 30 kJ
Sůl, pepř, sušený česnek, čerstvá bazalka

Celkem 1 651 kJ

Ze 100 g hladké mouky, 1 vejce a špetky soli uděláme těsto na čerstvé těstoviny. Necháme zabalené ve fólii minimálně půl hodiny odpočinout v lednici a pak vyválíme (nejlépe ve strojku na těstoviny) dlouhý tenký plát. Na 1 porci použijeme třetinu těsta a nařežeme z něj obdélníky na cannelloni. Ty krátce povaříme (max. 1 minutu) v osolené vodě. Rozmrazíme špenát, smícháme ho s ricottou a 1/3 nastrouhaného parmezánu. Ochutíme solí, pepřem a sušeným česnekem. Směs dáme na plátky těstovin a zavineme. Canneloni dáme do zapékací misky, položíme na ně pár tenkých plátků másla a posypeme zbytkem parmezánu. Zapékáme v troubě 7-8 minut při 200 st. C (měly by být udělány méně než na fotografii :-) ). Na omáčku dáme do kastrůlku rajčata z plechovky, jemně nasekaný česnek a pokud máme, tak pro lepší barvu a sladší chuť můžeme přidat kousek nastrouhané červené řepy. Dusíme asi 15 minut až omáčka trochu zhoustne a před koncem přihodíme lístky čerstvé bazalky.

sobota 3. března 2012

Kuřecí prsa s pórkem dušeným na víně

Kuřecí prsa - 150 g - 645 kJ
Pórek - 180 g - 315 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Máslo - 4 g - 120 kJ
Zelené olivy - 20 g - 130 kJ
Smetana (12%) - 30 g - 174 kJ
Bílé víno - 0,04 l - 88 kJ
Česnek - 1 stroužek - 25 kJ
Kuřecí vývar - 200 ml - 30 kJ
Sůl, pepř, čerstvý nebo sušený tymián, fenyklová semínka, čerstvá listová petržel

Celkem 1 643 kJ

Pórek rozřízeme podélně napůl, odstraníme zelené části a pečlivě omyjeme. Na troše másla pórek zlehka opečeme, pak podlijeme bílým vínem a 1 dcl kuřecího vývaru (nebo vody), přidáme nakrájený stroužek česneku, tymián, fenyklová semínka a osolíme a opepříme. Stáhneme plamen a dusíme 20 minut. Kuřecí prso okořeníme solí a pepřem a zpudka ho z obou stran opečeme na oleji, aby dostalo barvu. Pak podlijeme zbylou decí kuřecího vývaru a dusíme cca 10 minut. Vyndáme kuře i pórek, do zbylého výpeku z kuřete přelijeme vodu z pórků. Přidáme smetanu, čerstvou petržel a nakrájené olivy. Krátce povaříme.