středa 29. února 2012

Špenátová polévka s uzeným lososem

Mražený listový špenát - 250 g - 315 kJ
Máslo - 7 g - 210 kJ
Cibule - 40 g - 70 kJ
Česnek - větší stroužek - 30 kJ
Sýr čedar - 20 g - 325 kJ
Smetana (12%) - 50 g - 290 kJ
Zeleninový vývar - 300 ml - 40 kJ
Divoký uzený losos - 50 g - 292 kJ

Celkem 1 572 kJ

Na másle opečeme nakrájenou cibuli a česnek. Přihodíme rozmražené listy špenátu a ještě chvíli restujeme. Zalijeme cca 300 ml zeleninového vývaru a dusíme asi 10 minut. Pak přilijeme smetanu a přidáme nastrouhaný výraznější sýr (čedar, Comte, Gruyére...) a necháme ještě chvíli povařit. Potom rozmixujeme na hladký krém. Podáváme s kousky uzeného divokého lososa (v případě obyčejného uzeného lososa použijte o neco méně, je více tučný).

neděle 26. února 2012

Thajské curry s krevetami a hráškem

Pečená paprika - 50 g - 100 kJ
Česnek - 1 stroužky - 30 kJ
Rajčatový protlak - KL (15 g) - 65 kJ
Olivový olej - 5 g - 198 kJ
Zázvor - 12 g - 15 kj
Sojová omáčka - 1 lžíce - 40 kJ
Rybi omáčka 1 - lžíce - 20 kJ
Krevety - 150 g - 465 kJ
Cukrový hrášek - 100 g - 180 kJ
Kokosové mléko - 50 g - 405 kJ
Čerstvý koriandr, citronová tráva, listy citrusu kaffir, chilli paprička, sůl, pepř

Celkem 1 518 kJ

Do mixéru dáme menší sterilovanou pečenou papriku, lžičku rajského protlaku, česnek a kousek zázvoru. Přidáme hrst koriandrové natě, 1-2 pokrájené citronové trávy, asi půlku chilli papričky, několik šušených kaffirových listů a zalijeme lžící rybí a sojové omáčky. Zakápneme olivovým olejem a rozmixujeme na co nejjemnější pastu. Pak přednáme pastu do zahřáté pánve a chvíli opékáme. Přidáme vyloupané krevety a společně opět zarestujeme. Dále přidáme cukrový hrášek a po chvíli zalijeme půl deci kososového mléka a ještě přilijeme cca deci vody (či lépe zeleninového nebo kuřecího vývaru). Necháme asi 5 minut provařit a podle chuti dokončíme solí a pepřem.

sobota 25. února 2012

Bramborové placky s tuňákem, salsa

Tuňák ve vlastní šťávě - 100 g - 455 kJ
Brambory - 180 g - 594 kJ
Bílek z 1 vejce  - 75 kJ
Olivový olej - 8 g - 303 kJ
Červená paprika (kapie) - 100 g - 120 kJ
Rajčata - 100 g - 100 kJ
Sůl, pepř, hladkolistá petržel

Celkem 1 647 kJ

Brambory uvaříme ve slupce a po schladnutí nastrouháme. Smícháme s tuňákem z konzervy a posekanou petželkou. Osolíme, opepříme a dáme 1 bílek. Z hmoty vytvarujeme placky, které opečeme na oleji (cca 2/3 množství). Mezitím si na velké kusy nakrájíme papriky a rajčata. Zalijeme je zbytkem olivového oleje a dobře promícháme. Rozpálíme grilovací pánev dáme na ní opékat papriky. Po cca 5 minutách přidáme rajčata a opekáme asi dalších 5 minut. Potom papriky a rajčata přendáme na prkénko, kde je nožem posekáme na velmi jemno a smícháme s nasekanou petrželí. Osolíme hrubou mořskou solí a podáváme ještě teplé.

úterý 14. února 2012

Kuřecí prsa, žampiony a pečená dýně

Kuřecí prsa - 140 g - 602 kJ
Olivový olej - 6 g - 232 kJ
Cibule - 40 g - 70 kJ
Česnek - 1 stroužek - 30 kJ
Pórek - 50 g  - 88 kJ
Žampiony - 100 g - 120 kJ
Bílé víno - 0,03 l - 66 kJ
Dýně - 270 g - 448 kJ
Sůl, pepř, čerstvý rozmarýn

Celkem 1 656 kJ

Dýni nakrájíme na větší kusy, zalijeme lžičkou olivového oleje, důkladně posolíme a vše dobře promícháme. Dáme na pečící papír společně s několika větvičkami rozmarýnu a pečeme na 200 st. C 35-40 minut, až bude měkká. Na druhé lžičce oleje opečeme na kolečka nakrájenou cibuli, pórek a česnek. Po chvíli přidáme kousky kuřecích prsou a dobře orestujeme. Osolíme, opepříme, přisypeme nasekaný rozmarýn a nakrájené žampiony a necháme zarestovat. Zalijeme bílým vínem a necháme ho na silný plamen vydusit.

neděle 12. února 2012

Špagety s mušlemi

Mušle (slávky) - 350 g - (cca 150 g bez skořápek) - 330 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Cibule - 50 g - 80 kJ
Česnek - 1 stroužek - 25 kJ
Rajčatové pyré (passata) - 90 g - 90 kJ
Cherry rajčata - 100 g - 100 kJ
Těstoviny - 60 g - 888 kJ
Sůl, pepř, chilli paprička, čerstvá hladkolistá petržel

Celkem 1 529 kJ

Očištěné slávky vhodíme do rozpáleného kastrolu, zalijeme několika lžícemi vody a přiklopíme pokličkou. Několikrát promícháme a necháme dusit asi 5 minut. Mušle potom vyloupeme ze skořápek. Na pánvi s olejem orestujeme nakrájenou cibuli a česnek a kousek chilli papričky. Pak přilijeme trochu vývaru z mušlí, rajčatové pyré a přidáme vyloupané mušle. Lehce osolíme a opepříme a asi 7-8 minut necháme probublávat. Přihodíme nakrájenou petržel a cherry rajčata, prohřejeme a smícháme s uvařenými špagetami.

pátek 10. února 2012

Salát z bulguru, šunky a okurek

Bulgur - 50 g - 725 kJ
Kvalitní šunka - 50 g - 230 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Cibule - 35 g - 60 kJ
Dijonská hořčice - KL - 35 kJ
Vejce - 1 ks - 360 kJ
Cherry rajčata - 100 g - 100 kJ
Sterilované okurky - 60 g - 60 kJ
Sůl, pepř, čerstvá petržel

Celkem 1 686 kJ

Bulgur zalijeme asi dvojnásobkem vody, osolíme, povaříme cca 2 minuty a necháme 20 minut pod pokličkou dojít. Bulgur přendáme do mísy ve které máme nakrájená cherry rajčata, sterilovanou okurku a vejce uvařené na tvrdo. Na pánvi s olejem opečeme na malé kostičky nakrájenou šunku a cibuli, dokud vše nechytí barvu. Pak stáhneme plamen a zalijeme 4-5 lžícemi nálevu z okurek a přidáme lžičku hořčice. Celé vmícháme do bulguru jako zálivku. Doplníme o čerstvou nasekanou petržel, pepř a lehce osolíme.

neděle 5. února 2012

Pečená dýně a řepa s kuřetem a fetou

Dýně - 180 g - 301 kJ
Červená řepa - 100 g - 180 kJ
Kuřecí prsa - 130 g - 559 kJ
Olivový olej - 6 g - 232 kJ
Česnek - 3 menší stoužky - 60 kJ
Sýr Feta - 30 g - 320 kJ
Hrubozrnná sůl, pepř, čerstvý rozmarýn

Celkem 1 652 kJ

Dýni a řepu nakrájíme na kousky (dýni spíše na větší a řepu na menší, aby se rovnoměrně propekly), kuřecí maso rozdělíme na větší kusy a dáme do pekáče. Přidáme 3 malé stroužky česneku a několik větviček čerstvého rozmarýnu. Vše zalijeme 2 lžičkami olivového oleje, důkladně zasypeme hrubou mořskou solí, opepříme a promícháme. Pečeme v troubě 35 - 40 minut na 200 st. C. Před podáváním posypeme rozdrobenou fetou.

sobota 4. února 2012

Slávky na víně

Mušle (slávky) - 700 g - (cca 300 g bez skořápek) - 660 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Cibule - 50 g - 80 kJ
Česnek - 1 stroužek - 25 kJ
Smetana (12%) - 30 g - 174 kJ
Bílé víno - 0,05 l - 110 kJ
Pečivo - 50 g - 500 kJ
Chilli paprička, čerstvá hladkolistá petržel

Celkem 1 665 kJ

Na lžičce oleje ve velkém hrnci opečeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a kousek chilli papričky. Pak přihodíme očištěné slávky, zalijeme panákem suchého bílého vína a smetanou. Přilopíme poklicí a necháme asi 5 minut dusit. Během dušení několikrát hrncem zatřepeme, aby se mušle promíchaly. Také přidáme hrst nakrájené listové petržele. Potom vyndáme slávky (neotevřené vyhodíme) a na velkém plameni necháme omáčku trochu zredukovat. Podáváme s bílým pečivem, které namáčíme ve výborné omáčce.