sobota 17. prosince 2011

Mrkvová pomazánka

Mrkev - 120 g - 210 kJ
Petržel kořen - 30 g - 80 kJ
Celer bulva - 30 g - 60 kJ
Tvaroh odtučněný - 50 g - 135 kJ
Čerstvý kozí sýr - 45 g - 475 kJ
Horčice - 10 g - 52 kJ
Kornspitz - 50 g - 497 kJ
Rajče - 50 g - 47 kJ
Sůl, pepř, Podravka bez glutamátu, čerstvá pažitka

Celkem 1 556 kJ

Zeleninu nakrájíme na kusy, uvaříme v osolené vodě cca 8 minut, aby nebyla rozměklá. Po vychlazení nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s tvarohem a kozím sýrem. Přidáme lžičku hořčice, sůl a pepř a Podravku. Pokud máme k dispozici, vmícháme hrst nasekané pažitky. Dozdobíme rajčetem.

úterý 13. prosince 2011

Pórková polévka s kuřetem a žampiony

Kuřecí prsa - 120 g - 516 kJ
Pórek - 110 g - 193 kJ
Celer bulva - 50 g - 93 kJ
Žampiony - 100 g - 120 kJ
Jablko (např. Granny Smith) - 50 g - 128 kJ
Smetana (12%) - 50 g - 290 kJ
Máslo - 5 g - 150 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Jablečný ocet - 1,5 lžíce - 30 kJ
Sůl, pepř, čerstvý tymián

Celkem 1 636 kJ

Kuřecí prsa překrojíme napůl a dáme vařit do mírně osolené studené vody. Vaříme asi 15 minut, abysme dostali vývar, během vaření odebíráme pěnu z hladiny. Pak maso vyndáme, zabalíme do alobalu a necháme vývar odstát. Můžeme přecedit přes jemné sítko.
V hrnci rozpustíme máslo a olej, přihodíme na drobno nakrájený celer a pórek, a na středním plameni opékáme za občasného míchání asi 8-10 minut, aby zelenina změkla, ale nezhnědla. Potom přidáme nakrájemé žampiony a jablko, opékáme dalších několik minut a vše zalijeme vývarem z kuřete a smetanou. Ochutíme jablečným octem a tymiánem. Vaříme cca 20 minut. Nakonec polévku rozmixujeme ponorným mixérem (stačí nahrubo pro zahuštění, není potřeba dělat krém), vložíme natrhané kuřecí prso a dosolíme a opepříme.

pondělí 12. prosince 2011

Dýňová polévka s mušlemi

Mušle (slávky) - 350 g - (cca 150 g bez skořápek) - 330 kJ
Oliový olej - 6 g - 232 kJ
Bílé víno - 0,05 l - 110 kJ
Stroužek česneku - 30 kJ
Cibule - 90 g - 158 kJ
Dýně - 160 g - 256 kJ
Těstoviny - 30 g - 444 kJ
Parmezán - 7 g - 112 kJ
Sůl, pepř, chilli paprička, čerstvá petržel

Celkem 1 672 kJ

Na půlce oleje orestujeme nakrájený česnek a chilli papričku. Přihodíme očištěné slávky, zalijeme bílým vínem a přikryjeme pokličkou. Necháme cca 5 minut dusit, občas můžeme s hrncem zatřást, aby se mušle promíchaly. Potom slávky odstavíme z plamene, vyndáme ze skořápek (neotevřené vyhodíme) a maso vrátíme do vývaru.
Na druhé půlce oleje důkladně osmahneme na drobno nakrájenou dýni a cibuli, až získají trochu barvu. Potom vsypeme trochu drobných těstovin (např. těstovinové rýže), jestě chvilku restujeme a pak zalijeme cca 1/4 litrem vody. Dusíme asi 10 minut. Vidličkou rozmačkáme největší kousky dýně, aby se polévka zahustila. Pak přilijeme vývar z mušlí s masem, nasypeme čerstvou petržel a dochutíme solí a pepřem. Prohřejeme a těsně před podáváním zasypeme na talíři trochou parmezánu.