neděle 30. října 2011

Zelňačka

Kysané zelí - 280 g - 235 kJ
Uzená krůtí prsa - 110 g - 581 kJ
Brambory - 100 g - 330 kJ
Olivový olej - 5 g - 194 kJ
Cibule - 60 g - 100 kJ
Hladká mouka - 5 g - 74 kJ
Zakysaná smetana (8%) - 30 g - 147 kJ
Sůl, pepř, drcený kmín, bobkový list, mletá paprika

Celkem 1 661 kJ

Brambory nakrájíme na malé kousky a uvaříme v osolené vodě do měkka. Na oleji opečeme nakrájenou cibuli a polovinu na kostky nakrájených krůtích prsou. Pak zasypeme mletou paprikou a krátce zapražíme, aby nezhořkla. Prihodíme pokrájené kysané zelí a zalijeme půl litrem vody. Ochutíme solí, pepřem, kmínem a několika bobkovými listy. Vaříme dokud zelí nezměkne (cca 30 minut). Potom vložíme uvařené brambory a druhou polovinu krůtích prsou. V misce si rozmícháme zakysanou smetanu, trochu mouky a několik lžic vody. Vlijeme pro zahuštění do polévky a krátce provaříme. Polévku je dobré podávat až druhý den.

středa 26. října 2011

Roštěná s grilovanou zeleninou

Hovězí rostěná - 150 g - 780 kJ
Olivový olej - 5 g - 193 kJ
Cuketa - 170 g - 131 kJ
Lilek - 210 g - 244 kJ
Česnek - 1 stroužek - 30 kJ
Zakysnaná smetana (8%) - 40 g - 194 kJ
Jogurt (Klasik) - 40 g - 87 kJ
Sůl, pepř, pažitka

Celkem 1 659 kJ

Hovězí roštěnou nakrájíme na tenké plátky, osolíme a opeříme. Na rozpálené pánvi s trochou oleje ji opečeme zprudka asi 30 sekund z každé strany, přendáme do tepla (např. do alobalu) a necháme 4-5 minut odpočinout.
Lilek a cuketu nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Po osušení potřeme olejem a grilujeme na grilovací pánvi do změknutí. Podáváme s omáčkou z jogurtu, zakysané smetany, pažitky a česneku utřeného se solí.

sobota 22. října 2011

Kuře s rajčaty a žampiony

Kuřecí prsa - 130 g - 559 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Rajčata - 250 g - 250 kJ
Žampiony - 110 g - 100 kJ
Rýže - 35 g - 516 kJ
Bílé víno - 50 ml - 110 kJ
Sůl, pepř, hladkolistá petržel, tymián

Celkem 1 651 kJ

Na oleji opečeme kousky kuřete. Pak přihodíme nakrájené čerstvé žampiony a osolíme a opepříme. Až houby trochu změknou, přidáme nakrájená rajčata a zalijeme bílým vínem. Okořeníme tymiánem a petrželí. Dusíme 15 až 20 minut. Jako přílohu podáváme rýži.

čtvrtek 20. října 2011

Lilkové rolky s kozím sýrem

Lilek - 350 g - 406 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Čerstvý kozí sýr - 60 g - 628 kJ
Tvaroh nízkotučný - 50 g - 138 kJ
Sůl, pepř, petržel nebo pažitka

Rajčata - 120 g - 120 kJ
Olivy - 15 g - 98 kJ
Citronová štáva - 1 lžíce - 15 kJ
Olivový olej - 2 g - 76 kJ
Sůl, pepř, bazalka

Celkem 1 597 kJ

Smícháme čerstvý kozí sýr a tvarohem, opepříme, lehce osolíme a přidáme nakrájenou čerstvou listovou petržel nebo pažitku. Lilek nakrájíme podélně na plátky asi 7 mm silné. Osolíme a necháme 20 minut vypotit. Poté lilky osušíme, potřeme olejem a dáme na pečící papír do trouby péct na 15-20 minut při 180 st. C. Až lilek schladne, vytvoříme z něj válečky naplněné sýrovou směsí a necháme alespoň 12 hodin v lednici uležet.
Jako přílohu můžeme zvolit např. salát z rajčat: 120 g oloupaných a vyjadřincovaných rajčat nakrájíme na drobno, přidáme nakrájené olivy, citronovou šťávu a bazalku. Osolíme, opepříme.

středa 19. října 2011

Salát s kuskusem

Rajčata - 120 g - 120 kJ
Salátová okurka - 130 g - 87 kJ
Žampiony - 60 g - 75 kJ
Sterilovaná kukuřice (Bonduelle) - 50 g - 150 kJ
Kuskus - 45 g - 652 kJ
Zakysaná smetana (8%) - 40 g - 192 kJ
Drůběží šunka - 50 g  - 211 kJ
Sůl, pepř, Podravka bez glutamátu

Celkem 1 487 kJ

Zeleninu a čerstvé žampiony nakrájíme na drobno, přidáme pokrájenou šunku a sterilovanou kukuřici. Smícháme s vychladlým uvařeným kuskusem. Spojíme lžící zakysané smetany a ochutíme pepřem, solí a Podravkou.

čtvrtek 6. října 2011

Baba ganush a masové koule s estragonem

Lilek - 350 g - 406 kJ
Česnek - 1 stroužek  - 30 kJ
Tahini pasta - 10 g - 245 kJ
Olivový olej - 5 g - 190 kJ
Citronová šťáva - 1 lžíce - 20 kJ
Bílý jogurt (smetanový) - 20 g - 100 kJ 
Kuřecí stehenní řízek - 140 g - 672 kJ
Sůl, pepř, římský kmín, sušený česnek, estragon

Celkem 1 663 kJ

Lilek překrojíme napůl, uděláme do dužiny zářezy a pečeme v troubě na 200 st. C. 25–30 minut. Až lilek schladne, vydlabeme dužinu, přidáme tahini pastu, lžičku jogurtu, česnek, citronovou štávu a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a římským kmínem. Necháme v lednici vychladit. Podáváme přelité lžičkou olivového oleje. Stehenní řízek nameleme, přisypeme sůl, pepř, sušený česnek a estragon. Dobře propracujeme a necháme chvíli odpočinout. Vytvoříme kuličky, které lehce potřeme olejem a upečeme v troubě asi 10 minut při 200 st. C. Ke konci můžeme zapnout gril.

úterý 4. října 2011

Uzená krůtí prsa se salátem z červené řepy

Uzená krůtí prsa - 140 g - 742 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Červená řepa - 230 g - 414 kJ
Cibule - 40 g - 70 kJ
Majonéza Yofresh - 20 g - 240 kJ
Pepř, pažitka, Podravka bez glutamátu

Celkem 1 582 kJ

Červenou řepu buď uvaříme ve vodě, nebo upečeme v troubě a necháme vychladit. Pak ji nastrouháme na hrubém struhadle a smícháme s pažitkou a cibulí. Ochutíme pepřem a Podravkou, a spojíme dohromady majonézou. Necháme alespoň hodinu vychladit.
Krůtí prsa (nemusí být nutně uzená) opečeme na pánvi a podáváme se salátem.

neděle 2. října 2011

Jelení kýta na víně

Jelení kýta - 140 g - 630 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Mrkev - 35 g - 60 kJ
Cibule - 35 g - 60 kJ
Červené víno - 80 ml - 220 kJ
Rajčatové pyré (Valfrutta) - 50 g - 50 kJ
Těstoviny nebo rýže - 35 g - 517 kJ
Sůl, peř, tymián, rozmarýn, šlavěj

Celkem 1 653 kJ

Na oleji v tlakovém hrnci opečeme na drobno nakrájenou cibulku a mrkev. Až dostanou trochu barvu, necháme zatáhnout na plátky nakrájenou kýtu (osolenou, opepřenou). Zalijeme červeným vínem (burgundským nic nezkazíte), 2 dcl vody a vmícháme rajčatové pyré. Okořeníme tymiánem, rozmarýnem a šalvějí. Dusíme v tlakáči asi 25 minut. Pokud je pak omáčka příliš řídká, necháme zredukovat. Jako přílohu volíme těstoviny nebo rýži.