neděle 31. července 2011

Salát s chobotnicí

Chobotnice - 240 g - 720 kJ
Rukola - 60 g - 60 kJ
Cherry rajčata - 100 g - 100 kJ
Parmezán - 12 g - 197 kJ
Olivový olej - 6 g - 233 kJ
Máslo - 4 g - 120 kJ
Česnek - 7 g - 35 kJ
Crema di Balsamico - 1 lžíce - 107 kJ
Mořská sůl, citronová šťáva

Celkem 1 572 kJ

Chapadla z chobotnice dáme vařit zhruba na 45 minut do osolené vody, do které jsme vymačkali půl citrónu. Po uvaření je přendáme na pánev, kde je opečeme na másle s nasekaným malým stroužkem česneku.
Rukolu zalijeme lžící olivového oleje, osolíme hrubou mořskou soli a smícháme s nastrouhaným parmezánem. Přidáme přepůlená cherry rajčátka. Zakápneme krémovým balsamicem

Treska po švédsku

Pórek - 130 g - 227 kJ
Mrkev - 120 g - 214 kJ
Treska - 150 g - 460 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Sýr Madeland light - 30 g - 330 kJ
Zakysaná smetana (8%) - 75 g - 350 kJ
Sůl, pepř, kopr, petržel a Podravka bez glutamátu

Celkem 1 697 kJ

Nastrouháme sýr, přidáme zakysanou smetanu a dochutíme sušeným koprem a petrželkou, pepřem a Podravkou. Celou směs promícháme. Na oleji krátce opečeme nakrájený pórek a na jemno nastrouhanou mrkev, až změknou. Přendáme do pekáčku, položíme na zeleninu osolený a opepřený rybí filet a dáme na 6 minut do trouby na 180 st. C. Potom potřeme směsí a zapékáme dalších 10 až 12 minut.



sobota 30. července 2011

Krevetová polévka

Krevety - 200 g - 620 kJ
Rajčatové pyré (Valfrutta) - 200 g - 200 kJ
Kokosové mléko - 40 g - 325 kJ
Máslo - 7 g - 210 kJ
Řapíkatý celer - 50 g - 70 kJ
Jarní cibuka - 40 g - 56 kJ
Hladká mouka - lžička - 5 g - 75 kJ
Sůl, pepř, chilli paprička, čerstvý koriandr

Celkem 1 556 kJ

Krevety oloupeme, podélně přepůlíme a odstraníme střívka. Oloupané skořápky z krevet a jednu nebo dvě hlavičky nasucho zahřejeme v hrnci a přidáme asi 0,5 l vody. Pozvolna vaříme 20 minut až dostaneme vývar, občas sebereme pěnu z povrchu.
Na másle zvolna (cca 6 minut) osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, řapíkatý celer a chilli papričku (každý podle své chuti na pálivé) a pak zarestujeme se lžičkou mouky. Přilijeme rajčatové pyré, zcezený vývar ze skořápek krevet a kokosové mléko. Na mírném ohni provaříme 15 až 20 minut. Pak ochutíme solí, pepřem a hrstí korinadru. Vložíme krevety a necháme několik minut prohřát.

neděle 10. července 2011

Mušle sv. Jakuba s květákovým krémem

Mušle sv. Jakuba - 120 g - 528 kJ
Tučnější sušená šunka - 20 g - 300 kJ
Květák - 250 g - 300 kJ
Smetana (12%) - 25 g - 145 kJ
Máslo - 4 g - 120 kJ
Parmezán - 15 g - 242 kJ
Sůl, bílý pepř

Celkem 1 635 kJ

Svatojakubky zlehka osolíme a posypeme bílým pepřem. Pak je zabalíme do plátků sušené šunky (není nutné, lze například nahradit za jednu mušli navíc) a opečeme zprudka na troše másla. Květák uvaříme do měkka, rozmačkáme a pak našleháme jako bramborovou kaši. Přidáme parmezán a trochu smetany na vaření.

sobota 9. července 2011

Nové brambory s tuňákovým dipem

Tuňák ve vlastní šťávě - malá plechovka - 272 kJ
Nové brambory - 250 g - 739 kJ
Smetana zakysaná light (11%) - 50 g - 276 kJ
Pažitka - 20 g - 43 kJ
Hořčice plnotučná - 1 lžička - 47 kJ
Bílý jogurt - 40 g - 118 kJ
Máslo - 4 g - 124 kJ
Sůl, pepř, Podravka bez glutamátu

Celkem 1 619 kJ

Smícháme tuňáka z plechovky se zakysanou smetanou a jogurtem a přidáme nakrájenou pažitku. Dochutíme lžičkou hořčice, pepřem a Podravkou.
Brambory pečlivě omyjeme a uvaříme ve slupce. Poklademe máslem a podáváme s vychlazenou omáčkou.

pátek 8. července 2011

Candát s fazolkami a rajčaty

Candát - 200 g - 700 kJ
Máslo - 8 g - 210 kJ
Fazolové lusky mražené - 200 g - 240 kJ
Sterilovaná rajčata - 150 g - 150 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Sušená šunka - 20 g - 200 kJ
Sůl, pepř, mletý kmín

Celkem 1 616 kJ

Na oleji opečeme sušenou šunku, přidáme rozmražené fazolové lusky a restujeme asi 10 minut. Osolíme, opepříme. Pak přidáme sterilovaná rajčata (celá nebo krájená) a prohříváme dalších 6 až 7 minut.
Filety z candáta osolíme, okořeníme pepřem a mletým kmínem. Poklademe plátky másla a pečeme v troubě pod grilem asi 12 minut na 200 st. C.