neděle 27. února 2011

Gratinovaný květák

Květák - 270 g - 327 kJ
Kvalitní šunka - 60 g - 252 kJ
Sýr Madeland light - 40 g - 440 kJ
Smetana zakysaná (11%) - 110 g - 616 kJ
Sůl, pepř, pažitka, Podravka bez glutamátu, citronová šťáva

Celkem 1 635 kJ

Květák povaříme do měkka v osolené vodě (10-15 minut), do které jsme přidali šťávu z 1/3 citronu, a necháme lehce zchladnout. Šunku nakrájíme na čtverečky, sýr nastrouháme a smícháme se zakysanou smetanou a předvařeným květákem, pokrájeným na drobnější kousky. Okořeníme solí, pepřem, pažitkou a Podravkou. Dáme zapéct do trouby na 15 minut při 210 °C.

čtvrtek 24. února 2011

Spagetti carbonara

Těstoviny - 60 g - 888 kJ
Žloutek - 1 ks - 270 kJ
Mléko - 20 g - 38 kJ
Sýr Parmezán - 10 g - 160 kJ
Sušená šunka (Parmská, Tyrolská, apod.) - 25 g - 230 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Sůl, pepř

Celkem 1 697 kJ

Na oleji opečeme na kousky nakrájenou šunku. V misce si smícháme žloutek, parmezán a mléko, přidáme sůl a pepř. Když je šunka opečená, dáme na pánev uvařené těstoviny a 2 lžíce vody z těstovin. Necháme prohřát. Odstavíme z plotny a smícháme s vaječnou směsí.

středa 23. února 2011

Dýňová polévka

Dýně - 230 g - 382 kJ
Brambory - 60 g - 198 kJ
Cibule - 50 g - 88 kJ
Olivový olej - 5 g - 190 kJ
Kuřecí vývar - 400 ml - 70 kj
Rama Cremfine na vaření - 20 g - 132 kJ
Sůl, pepř, petržel

Celkem 1 060 kJ

Na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou dýni, cibuli a brambory. Poté zalijeme vývarem (případně vodou). Necháme 18-20 minut povařit. Rozmixujeme polévku na jemný krém. Ochutíme petrželkou, solí a pepřem. Pro zjemnění lze přidat trochu smetany Cremfine (není nutné).

pondělí 21. února 2011

Tzatziki

Salátová okurka - 250 g - 168 kJ
Choceňský bílý jogurt - 75 g - 375 kJ
Polotučný tvaroh - 75 g - 288 kJ
Křehké celozrnné rohlíčky Active - 3 ks - 36 g - 600 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Větší stroužek česneku - 30 kJ 
Sůl, pepř, kopr

Celkem 1 577 kJ

Okurku nastrouháme na hrubém struhadle a pečlivě z ní vymačkáme co nejvíce vody. Česnek utřeme se solí a společně s jogurtem a tvarohem přidáme k okurce. Dochutíme solí, pepřem a koprem. Přelijeme lžičkou olivového oleje.

neděle 20. února 2011

Telecí karbanátek s bramborami

Telecí plec - 150 g - 704 kJ
Olivový olej - 4 g - 150 kJ
Brambory  - 160 g - 528 kJ
Zakysaná smetana (11%) - 35 g - 196 kJ
Hořcice - 6 g - 30 kJ
Stroužek česneku - 30 kJ
Sůl, pepř

Celkem 1 638 kJ

Brambory asi 5-7 minut předvaříme v osolené vodě, slijeme a necháme trochu vychladnout. Pak je lehce potřeme olejem, osolíme a dáme péct do trouby (cca 30 minut). Telecí maso nameleme, ochutíme pepřem a solí a dobře propracujeme. Vytvarujeme karbanátek, který potřeme zbytkem oleje a opečeme na pánvi. Dresing připravíme smícháním zakysané smetany, hořčice a stroužku česneku utřeného se solí.

středa 16. února 2011

Salát Radiccio s kozím sýrem

Červená čekanka Radiccio - 230 g - 212 kJ
Med - 10 g - 136 kJ
Šťáva z 1/3 limety - 30 kJ
Zakysaná smetana (11%) - 50 g - 280 kJ
Francouzská hořčice - 12 g - 67 kJ
Kozí sýr (např. President la Bouché) - 70 g - 875 kJ

Celkem 1 600 kJ

Připravíme zálivku z limetové šťávy, medu, horčice a zakysané smetany, kterou smícháme s na tenké proužky nakrájeným Radicciem. Lehce osolíme. Nakonec přidáme na kousky nakrájený kozí sýr.

Melanzane (skoro) alla parmigiana

Lilek - 320 g - 374 kJ
Sterilovaná krájená rajčata - 200 g - 200 kJ
Mozzarela (Italat) - 70 g - 616 kJ
Parmezán - 20 g - 320 kJ
Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Sůl

Celkem 1 626 kJ

Plátky lilku osolíme a necháme asi 20 minut vypotit. Pak je osušíme, lehce potřeme olivovým olejem a na grilovací pánvi ogrilujeme do měkka.
Do zapékací misky dáme jako první vstvu půlku lilků, pak přidáme mozzarelu nakrájenou na plátky a asi 1/3 parmezánu. Zakryjeme zbytkem ogrilovaných lilků. Vše zalijeme krájenými račaty z plechovky. Nakonec zasypeme zbytkem parmezánu. Zapékáme při 200 °C asi 15 až 20 minut.

úterý 15. února 2011

Špagety s tuňákem

Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Tuňák ve vlastní šťávě - 60 g - 272 kJ
Rajčatové pyré (Valfruta) - 100 g - 92 kJ
Žampiony -  60 g - 89 kJ
Těstoviny - 55 g - 835 kJ
Černé olivy - 25 g - 162 kJ
Sůl, pepř, bazalka

Celkem 1 564 kJ

Na olivovém oleji osmahneme tuňáka z konzervy. Přidáme nakrájené olivy a po chvíli nakrájené žampiony. Necháme žampiony pustit vodu a zalijeme rajčatovým pyré. Osolíme, opepříme a necháme několik minut provařit. Nakonec vše smícháme se špagetami a přidáme natrhanou bazalku nebo listovou petržel.

sobota 12. února 2011

Tuňák s dýňovu kaší a houbovou omáčku

Tuňák sashimi - 140 g - 632 kJ
Olej olivový - 4 g - 150 kJ
Dýně Hokkaido - 150 g - 250 kJ
Brambory - 150 g - 496 kJ
Mléko polotučné - 25 ml - 50 kJ
Houby shitake - 30 g - 30 kJ
Silný hovězí vývar - 50 ml - 30 kJ
Sůl, bílý pepř, Podravka bez glutamátu

Celkem 1 638 kJ

Filet z tuňáka lehce osolíme, opeříme, potřeme olejem a necháme chvíli odležet. V osolené vodě asi 15-16 minut povaříme brambory a nakrájenou dýni (Hokkaido se nemusí loupat). Poté slijeme vodu a vyšleháme s trochou mléka do podoby kaše. Na pávičce si na sucho opražíme houby a po chvíli přídáme trochu silného vývaru, necháme zredukovat. Na rozpálené pánvi opečeme filet z tuňáka po dobu asi 1, maximálně 1,5 minuty z každé strany. Uvnitř by měl zůstat růžový.

čtvrtek 10. února 2011

Zelenina s rýžovými nudlemi

Olivový olej - 3 g - 116 kJ
Kuřecí prsíčka - 100 g - 430 kJ
Žampiony - 80 g - 96 kJ
Mrkev - 50 g - 88 kJ
Cibule - 50 g - 88 kJ
Paprika červená - 90 g - 109 kJ
Rýžové nudle - 40 g - 600 kJ
Sojová omáčka - 1,5 lžíce - 60 kJ
Sůl, pepř

Celkem 1 587 kJ

Na olivovém oleji opečeme cibuli a kuřecí maso, osolíme a opepříme. Pak přidáme na nudličky nakrájenou mrkev a papriku, případně podlijeme troškou vody a necháme chvíli dusit. Cílem není zeleninu rozvařit, ale udělat ji měkkou a křupavou. Nakonec přidáme žampiony a sojovou omáčku.
Rýžové nudle přelijeme vařicí vodou (např. z rychlovarné konvice) a necháme asi 2 minuty odležet. Nyní zbývá už jen vše smíchat dohromady.